2013. január 25., péntek

Magas láz csillapítása burgonyával.....

Magas láz csillapítása burgonyával
Ne legyen rá szükség, de ha mégis, jó, ha tudjuk. Régi erdélyi módszer, ami tényleg remekül működik.

Magas láz esetén fogjunk néhány nyers burgonyát, reszeljük le és kössük a talpunkra, majd a lábunkat jól takarjuk be. Rövid időn belül lehúzza a lázat, akkor is, ha már a gyógyszerek nem segítenek.

Mikor levesszük a burgonyát, ne lepődjünk meg, forró lesz és szinte teljesen száraz.

Célszerű a lábunk alá nejlonzacskót és egy régi törölközőt tenni, különben a krumpli foltot hagy a lepedőn, amit csak fehérítővel tudunk eltávolíta

2013. január 23., szerda

A citrom és a társai. Lúgosítás.

A citrus flavonoidokat tartalmazó C-vitamin készítményünkről már többször írtam, de ahhoz, hogy megérthessük a jótékony hatások sokaságának a titkát, vizsgáljuk meg kicsit közelebbről a citromot. A citrom őshazája India. Kb. 4000 éve jutott el először Kínába, majd később - és máig tisztázatlan módon - Európába a gyümölcs. Ma Olaszországot tartjuk a citrom hazájának, mivel ott található a legtöbb citromféleség.
Ott szeptember és március között szüretelik a legkülönbféle citromfajtákat, amik többsége spontán kereszteződések révén jött létre, ill. kisebb hányaduk tudatos nemesítés következtében alakult ki.

A citrom C-vitamin tartalma magas. Egy citromban a fajtától függően 50-100 mg C-vitamin van. A zöld citrom vagy más néven Limett még aromásabb, ízletesebb, lédúsabb és a vitamin tartalma is magasabb.

A citrom cukortartalma nagyon alacsony, következésképpen a kalóriatartalma is csekély. Minden fogyókúra nélkülözhetetlen eleme a citrom.

A citromsav miatt savanyú, de ez igen gyenge sav (a gyomorsavnál százezerszer gyengébb), ezért a citrom soha nem savasítja el a szervezetet, sőt, kiváló lúgosító hatással bír. A citrus flavonoidok és azok glikozilált származékai (pl. rutin) erősítik az erek falát, óvják az erek belső falának a simaságát. Ezért pl. sok orvos azt tanácsolja, hogy hosszú repülő út előtt fogyasszanak el egy-két frissen facsart citrom levét vízzel hígítva és ezzel hatékonyabban előzhető meg a láb vénáinak a trombózisa, mintha egy aspirint vennének be a repülés előtt.

Illóolaj tartalma magas, ennek köszönheti csodálatos illatát. A citromolaj fő komponense a limonen, de ezen felül több százféle monoterpén vegyületet is tartalmaz. Ennek az olajnak erős antiszeptikus hatása (fertőtlenítő) van, ezért is előszeretettel keverik a jó minőségű parfümökbe, ill. dezodorokba.

A citrom leve és olaja kiváló hatású ízületi gyulladások kezelésében,  és természetes nyákoldó hatása révén a nátha, a hörghurut kiváló ellenszere.

Sajnos a nálunk kapható citromok héja gombaölő szerrel kezelt, ezért ennek a fogyasztása nem ajánlott. A reszelt citromhéj csak akkor használható fel, ha olyan citromot használunk, amit nem kezeltek gombaölő szerrel. A citromot a penészgombák is nagyon szeretik, ezért mindig friss citromot használjunk, a penészest dobjuk el.

A citromból készített alkoholos likőr (Limoncello) kiváló kis mennyiségben önmagában, vagy koktélokban, süteményekben. A citrom rokona a grapefruit, mely előbb létezett, mint a narancs. A narancs a grapefruit és a mandarin kereszteződéséből alakult ki (szintén spontán kereszteződés és nem tudatos emberi tevékenység eredménye).

A citrusfélék a Föld északi 40. szélességi fokától a déli 35. szélességi fokáig, az ún. narancsövezetben termeszthetők. Hatalmas családról van szó. A legismertebbeket csak felsorolom: citrom, limett, grapefruit, mandarin, narancs, klementin, pomelo, tangerin.

Ne múljon el egyetlen nap sem, hogy valamelyikből legalább egyet nem fogyasztunk el. A legrosszabb felhasználási mód a forró teába történő belecsepegtetése, mert a forró víz tönkre teszi az értékes flavonoidokat, a C-vitamint és az értékes illóolajokat is. Fogyasszuk úgy, ahogy van. Természetesen.